2011. március 15., kedd

A makrobiotika

A makro = hosszú, nagy  a bio= élet, vagyis hosszú élet, élettanulmányozás testben és univerzumban.

A makrobiotkában azt szeretem, hogy mindent egy rendszerbe fektet.
Megkülönbözteti a yin és yang élelmiszereket, a testrészeket és a teljes embert. A táplálkozásnál arra törekszik, hogy minél jobban egyensúlyban legyen a yin és yang.

YIN
Az orvosságok többsége, a különböző drogok és halucigének is,
tartósítószerek, vegyszerek, festékek, permetszerek,
alkohol, a cukor,
minden stimulatív folyadék: kávé, fekete tea, menta tea, kamilla,
fűszerek (bors, mustár, szerecseny dió, bazsalikum, coory)
trópusi gyümölcsök (ananász, banán, mangó,citrom, narancs)
tej és tejszín,
primitív zöldségek, és trópusi eredetű zöldségfélék (gombák, krumpli, paradicsom, padlizsán, spárga)
kerek zöldségfélék (tök, spenót, leveles saláta)
gyökeres zöldségek
algák
olyan gyümölcsök, aminek a belsejét használjuk (pld. a kókusz)
hüvelyesek, magvak, gabonák,
tengeri kistermetű állatok (rák, kagyló, csiga stb.)
halak,
szárnyasok,
sajtfélék,
az emlősök húsa,
tojások,
kaviár és a só.
A többi élelmiszer általában yang.
Yin a jobb oldalunk, a testrészünk felülnézetben, a puhább részek, mint a has, a szélesebb szervek.

Yin tulajdonságok:
centrifugális erő,
szélesedés,
diffúzió,
szétválasztás (Dispenzió)
szétszedés,
szétbontás, fölbontás,
rövid hullámok, magas frekvenciák,
fölfele menő, függőleges,
kifelé menő,
könnyű, hideg,
sötét, nedves, ritka, nagy, törékeny és hosszú.
A női nem.
Növény világ, a levegő, a víz.
Gyengéd, negatív, inkább univerzális.
A jövővel való munkálkodás, érdeklődés, a jövő iránt.
Spirituális.

Yang tulajdonságok:
Centripetális erő,
szűkülés,
fúzió,
asszimiláció,
összeállítás,
organizáció,
aktív, gyors,
hosszú hullámok, alacsony frekvenciák,
lefele menő, vízszintes,
befelé menő, középen lévő,
nehéz, nehezebb,
meleg, világos, száraz, sűrű, tömör, kisebb,
szilárd, kemény és rövid.
A férfi nem.
Kemény, hideg.
Föld.
Állat világ, agresszív, pozitív hatás.
Fizikai munka.
Érdeklődés a múlt irányt.
Inkább materiális.
Területei a testen:
Fejrész, test hátulnézetben,
kemény részek, kompakt szervek, közép részek, lenti részek.

Nagyon tápláló, érdekes és finom ételeket lehet készíteni ha figyelembe vesszük a makrobiotikát.
Nagyon fontos, hogy ismernünk kell az illetőt, hogy inkább yin vagy inkább yang személyiség-e. Ez után a betegségeit figyelembe véve olyan ételeket főzünk, amely jobban egyensúlyba hozza az illetőt.
Egy nagyon yines emberkének a yang ételekből főzünk, és fordítva.
A makrobiotikát az emberek régen önmaguktól alkalmazták. A néni, aki nyugodtan áll a tűzhely mellett, yangos ételt főz. Mindig az óra mutató járásával egy irányban, lassan keveri az ételt. Ezáltal energiát vitt az ételbe. Nyugodtan főzött, ezért nyugalmat is főzött.
Biztosan érzékelhető volt már olvasóim számára, hogy nem mindegy ki készítette el az ételt. Ha az illető össze-vissza kavargatva, kapkodva, idegesen főzött, akkor evés után mi is feszültebbek lettünk - bár sok esetben ezt nem is tudtuk.
Amikor viszont sok szeretettel, nyugalommal készítettek nekünk ételt, nyugodtak - esetleg - álmosak lettünk és kellemes lett a közérzetünk.

A makrobiotika annyira nagy terjedelmű anyag, hogy könyveket írnak róla, ezért csak az érdeklődést igyekeztem felkelteni, tájékoztatást próbáltam adni az alapokról.
A makrobiotikát érdemes alkalmazni, csak örömünk lehet benne.
Megjegyezni kívánom, hogy a keleti konyha mindig figyelembe veszi az egyensúlyt a táplálkozásnál. Kis adagokat esznek, édes után savanyút, majd sós után édeset - ügyelve arra, hogy mindig minden legyen az asztalon.
A keleti konyha áll legközelebb a makrobiotkához, de nagyon jó lenne, ha Európában is sokkal többen alkalmaznák, kihasználva az ételek gyógyító, harmonizáló erejét.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.