2011. február 4., péntek

Színek

A színek, bár nem is hinnénk, nagyon nagy hatással vannak ránk és az élőlényekre. Sokszor észre sem vesszük, és tudatalattink befolyásol bennünket, mikor milyen ruhát veszünk magunkra, milyen színre festetjük ki szobánkat, és milyen színekkel vesszük körbe magunkat.
Biztosan észrevette már mindenki, hogy egy-egy borús napon, milyen sokan öltöznek pld. feketébe, szürkébe. Nyáron, mikor a nap színe és üdítően hat ránk,  előkerülnek a tarka, színes ruhák.
Ha így hatnak ránk a színek, akkor miért ne használnánk ki a lehetőséget? Egy idő után alkalmazásukat beépíthetjük mindennapjainkba és  ez csak a javunkat szolgálja.

      Meleg színek                                                               Hideg színek
 vörös, sárga, narancssárga                                                   kék, lila

Piros: fokozza az energiát, melegítően hat, a vért mozgásba hozza - olyan fájdalmaknál, ahol a vér pangása a baj.
Vörös: nemző szervek, újjáépítő folyamatok, vörösvértestek szaporodása, izmokra, isiászra, pulzus emelkedésre, vérkeringési zavaroknál, bénulásoknál ájulásnál, serkenti a gyengén működő szerveket, növeli a vérnyomást és a légzés számot percenként.
Rózsaszín: csökkenti a szellemi feszültséget.
Gesztenye barna: védelem a tolakodó emberek ellen.
Narancs sárga: segít leküzdeni a belső zűröket, depresszióban élénkítő hatású, letargia ellen nagyon jó, vissza hozza az életkedvet, elősegíti a koncentrálást, jó megfázásra, álmosság, fáradtság ellen, hatással van a lépre, hasnyálmirigyre, anyagcserére. Klimaxos panaszokra, krónikus asztmára, reumára, hörghurutra, köhögésre, emésztésre is nagyon jó. Élénkítő, vidámító, meleg. Helyiségek végfalára nagyon alkalmas.
Sárga: Hideg helyeken bizonyos fokig meleg érzetet kelt. Kiegyensúlyozza a depressziót. A lelket hozza lendületbe, fáradtság ellen jó, energiát ad. Kedély betegségekben jó. Fokozza a kiválasztást, gyomor, bél, máj, epe, lép, hólyag működésére kiváló. Bőrhámsejteket aktiválja. Javítja az értelmi képességeket, erősíti az idegeket, önbizalmat ad, önuralomnál segít. Hat a szellemekre is. Jó a gyomor bántalmakra, székrekedésre, kövérségre, máj, epe cukorbajokra, vízkiválasztási problémákra. Méregtelenít, idegkimerültség ellen jó, idegi eredetű bénultságra.
Citromsárga serkenti az agy működését, zöldessárga nyugtat.
Sárgászöld: barátságos hatású, idegrendszerre pozitív.
Zöld: Segít leküzdeni az érzelmi feszültségeket. Nyugtat, lecsillapít, kikapcsol, pihentet. Friss, üde hatású.
Stabilizálja a vérkeringést, a szervezet felfrissül. Szemre nagyon tanácsos, szív panaszokra, vérkeringési problémákra, fejfájásra, sejtburjánzásra, égéseknél enyhít, idegzavaroknál kedvező. Csökkenti a vérnyomást, tágítja az ereket.
Zöldeskék: Hűvös, zárkózott, passzív szín. Nagy felületen hidegérzetet kelt.
Világoskék a szabad levegő hatását kelti, visszaadja a hitet. Érzelmileg kimerítő szituációkban segítség, megtartja az erőt.
Jégkék: Barátságtalan, megközelíthetetlen, hideg szín.
Sötét kék: Segít elviselni a kudarcot. Száraz köhögésre, szem, fül, orrnál csökkenti a fájdalmat.
Kék: Szervek túlműködését csillapítja, lelkileg nyugtató. Lassítja a pulzust és a légzést, csökkenti a vérnyomást. Torok betegségnél, rekedtség, gégehurutnál, fogzásnál, ideges alvászavaroknál, nyugtalanságnál, lámpaláznál, vizsgadrukknál, migrénnél, láznál, hisztériánál, erős szívdobogásnál, gyulladásnál kitűnő. Hat a kedélyre. Frissítően, fájdalomcsillapítóként hat, ott, ahol a problémák idegi eredetűek.
Mályva: Aggodalmakat elmulasztja.
Ibolya: Öreges szín, növeli a tér hatást.
Drapp: Semleges
Szürke: Semleges. Ellensúlyozza a dolgok túlbonyolítását.
Ezüst: Erősíti az önbizalmat.
Arany: Megvéd a veszteségektől.
Barna: Növeli a biztonságérzetet.
Fehér: Megszabadít a kimerültség érzésétől.
Fekete: Segít leküzdeni a túlérzékenységet.
Barackszín: Pótolja az elveszett energiát.
Lila: Csökkenti a kívülről önre nehezedő nyomást. Túlsúlyban az idegrendszert befolyásolja. Fokozza az alváskészséget, csökkentő hatású, kikapcsoló, hipnotikus. Más néven a színek "morfiuma", ezért neurotikusoknál elővigyázatosság: idegekre  hat, elme állapotára, fejbőr elváltozásaira, epilepsziára, álmatlanságra. A szív működést kedvezően befolyásolja.

Átvitt értelemben még miben segítenek a színek?
Sötétvörös: temperamentumos
Tűzvörös: szenvedélyes
Skarlátvörös: érzéki
Karminvörös: vidám
Narancssárga: büszke
Lazac rózsaszín: éretlen
Okkersárga: alattomos, ravasz, féltékeny
Világossárga: élénk eszű
Citromsárga: lelki beállítottságú
Zöld: szeretetre méltó
Almazöld: muzikális
Olajzöld: melankólikus
Tengerészkék: becsületes, tiszteletre méltó
Királykék: hűséges
Zöldeskék: magabiztos
Világoskék: felszínes
Ibolyakék: ösztönösen ráérző (intuitív)
Lila: gyógyító erejű
Barnásvörös: személytelen
Sötétbarna: fösvény, mohó
Fekete: szomorú, bánatos
Szürke: félénk, szégyenlős
Fehér: maximalista

Nos, ebből tanulva nagyon jól gondoljuk át - pld. első randin, vagy munkahelyi meghallgatáson - hogy mit is akarunk üzenni magunkról, milyen benyomást akarunk kelteni?!
Nem mennék például első randira sötétbarna ruhába, vagy világoskékbe, viszont nem tanácsos a főnökkel történő bemutatkozásra skarlát vörös vagy okkersárga felsőben megjelenni.
A színek valahol bennünket tükröznek, de fel is használhatjuk őket okosan :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.